Транспортът във Франция отново е нарушен заради стачка

15:35, 08 дек 19 / Свят 25 1167 Topnovini
1

Френската национална железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) отмени повечето влакове за днес заради стачката срещу пенсионната реформа, предложена от правителството, съобщи bTV.

Над 800 000 души участваха в първите демонстрации на 5 декември в цялата страна. Протестите продължават вече няколко дни. На много места шествията прераснаха в сблъсъци с полицията и насилие.

Следващата национална стачка е обявена за другата седмица във вторник - 10 декември. Стачката е най-мащабният национален протест за последните 25 години.

Френски превозвачи блокираха големи пътни артерии

Днес движи само един високоскоростен влак Те Же Ве (TGV) от шест предварително планирани, както и един от шестте крайградски електрически влака Трансилиен (Transilien) и два от десет регионални влака Те Е Ер (TER). Приблизително същият график е предвиден и за утре.

Освен това за неделя са отменени три от пет международни влака Евростар (Eurostar) между Париж и Лондон и два от три влака Талис (Thalys), свързващи Франция с Швейцария, Испания, Италия и Германия.

И метрото на френската столица е силно ограничено. Парижката автономна транспортна администрация (RATP) информира, че днес и утре са затворени 14 от 16 линии на метрото. Автобусите и трамваите също се движат със закъснения.

Представители на транспортната компания призоваха жителите и туристите да следят информацията на сайта им и в Туитър. Главното управление за гражданска авиация предупреди, че са възможни промени и в днешното разписание на полетите.

Въпреки протестите, френският премиер Едуар Филип изрази твърда решителност да завърши планираната пенсионна реформа. Лидерът на Общата конфедерация на труда Филип Мартинез заяви от своя страна, че ще се бори докато планът не бъде оттеглен. Двамата дадоха интервюта, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и ТАСС.

"Ако днес не приемем цялостна, сериозна и прогресивна реформа, то утре някои друг ще го направи, но наистина брутално", коментира Едуар Филип. На 11 декември (сряда) ще представи подробни параметри на пенсионната реформа. Филип Мартинез каза, че неговият синдикат ще продължи протеста, докато правителството не се откаже от плана.

Президентът Еманюел Макрон иска да въведе пенсионна система с равни права за всички и да премахне подсистемите, при които някои работници в железопътния транспорт и други сектори могат да се пенсионират в началото на 50-те си години, с едно десетилетие преди останалите, припомня Ройтерс. Тази вечер Макрон ще се срещне в Елисейския дворец с министрите, ангажирани с проекта за пенсионна реформа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани