Световната банка свива кредитите за Китай

18:30, 07 дек 19 25 2780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната банка заяви в събота, че кредитирането й за Китай рязко е намаляло и тази тенденция ще продължи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска процесът да спре напълно. "Защо Световната банка заема пари за Китай? Може ли това да е възможно? Китай има много пари и ако не е така, те ги създават. СТОП!" Тръмп написа в петък в Туитър.

Банката, която се ръководи от бившия служител на Министерството на финансите на САЩ Дейвид Малпас, защити своя подход в кратко изявление. „Заемите на Световната банка за Китай рязко паднаха и ще продължат да намаляват като част от споразумението ни с всички наши акционери, включително Съединените щати.

"Елиминираме кредитирането, когато страните стават по-богати", се казва в съобщението. Тръмп отново повтаряше позицията, заемана от администрацията му, включително Малпас преди избирането му за настоящ шеф на Световната банка.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви пред американските депутати в четвъртък, че САЩ "са възразили" срещу многогодишната програма на институциите за заеми и проекти в Китай.

Тази програма, която включва планове за намаляване на кредитирането за Китай, беше приета в четвъртък. Програмата "отразява еволюцията на нашите отношения с Китай", заяви в четвъртък Мартин Райзър, директор на Световната банка за Китай. "Нашият ангажимент ще бъде все по-избирателен."

Самата публична позиция на Тръмп идва на фона на преговорите между Вашингтон и Пекин, които се стремят да сложат край на 18-месечната търговска война на американския президент, която има за цел да принуди Китай да направи отстъпки за защита на американския бизнес и намаляване на търговския му излишък.

Съществува голяма несигурност относно датата на възможно частично споразумение, за което Тръмп беше казал, че е предстоящо през октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама