Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

11:15, 07 дек 19 25 2160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването "Денят започва с Георги Любенов по БНТ.

"Не съм привърженик на догма, че държавата никога не трябва да харчи повече от приходите си, но това трябва да става, когато икономическият цикъл е в ниската си точка и когато бюджетната политика трябва да компенсира икономическия спад и да намали неговия ефект", каза още Велчев.

Той допълни, че на практика Законът за държавния бюджет обхваща всички сфери на държавното управление и пришиването на определени етикети рискува да неглижира други негови важни функции.

"Бюджетът далеч не зависи само от финансовия министър. Той трябва да бъде приет от всичките му колеги в правителството, след това и защитен в парламента. Дори при наличието на силна политическа фигура какъвто е министър Горанов, бюджетът въпреки това претърпя някакви корекции в парламента. Така че желанията на финансовия министър може да са едни, а политическата реалност понякога прави своите корекции, като стремежът е те да са минимални и да не водят до дисбаланси".

Той каза още, че практиката на бюджетирането в по-голяма степен трябва да бъде в синхрон с изискванията на Закона за публичните финанси. Да се прави извънредна политика по отношение на част от пенсиите според него е непродуктивно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама