Върховният съд на САЩ блокира връщането на смъртното наказание

11:09, 07 дек 19 / Свят 25 1131 Topnovini
1

Върховният съд на САЩ блокира плановете за връщане на смъртното наказание на федерално равнище. Съдът отхвърли спешно искане от правителството да се допусне възобновяване на екзекуциите след пауза от 16 години. Това спира изпълнението на смъртните присъди на четирима души, планирано през следващите седмици, съобщи "24 часа", цитирайки ДПА и БТА.

Това решение на Върховния съд обаче е временно, а през следващите два месеца Върховният съд ще разгледа въпроса по същество, отбелязва Франс прес.

Президентът Доналд Тръмп е ярък поддръжник на смъртното наказание.

Всеки американски щат решава поотделно дали да налага смъртни присъди. Федералната система е отделна от тези на 50-те щати. Последната федерална екзекуция в САЩ е извършена през 2003 г. През последните 45 години само трима души са екзекутирани на федерално ниво в САЩ, в това число Тимъти Маквей, който извърши атентата в Оклахома сити през 1995 г., убивайки 168 души. Той беше екзекутиран през 2001 г.

Само няколко щата, най-вече в консервативния Юг, все още прилагат смъртното наказание. От 25-те екзекуции през 2018 г. 13 са извършени в Тексас.

Повечето престъпления се гледат от съд на щатско ниво, но федералните съдилища могат да бъдат сезирани за тежки престъпления като атентати или престъпления на расистка основа или за престъпления, извършени във военни бази или индиански резервати.

Според допитванията подкрепата за смъртното наказание сред американците намалява. Сега 54 процента от американците са съгласни да има смъртно наказание за убийци, а в началото на 80-те години те бяха 80 процента, отбелязва АФП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани