Интеграцията на Западните Балкани във фокуса на конференция на високо ниво (ОБНОВЕНА)

13:34, 07 дек 19 / Политика 25 3909 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конференция „Западни Балкани“ събира в София политици и експерти от Европа в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Основна тема на срещата е интеграцията на Западните Балкани в общоевропейския разговор.

За срещата в България пристига Роберт Пшчел – старши експерт „Русия и Западни Балкани“ в НАТО. Участие в събитието, което се провежда в НДК, взеха вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, българският еврокомисар Мария Габриел, както и посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова. Събитието е организирано от Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

Ангел Джамбазки: За България няма по-ценно от това Македония да бъде част от ЕС

"Най-вече целим да формулираме още веднъж ясна и недвусмислена българска позиция и политика по отношение на нашия интерес на Балканите. Това, което ние искаме да постигнем, е ясно и гласно да формулираме своите цели и задачи, една от които е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Северна Македония, на хората с българско национално самосъзнание в Северна Македония. Защото в момента целият разговор се върти около историята. Тя е безспорна и се основава на историческите извори, но нашето впечатление е, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се огласи, да се формулира българската общност в Република Северна Македония", коментира Джамбазки, цитиран от БНТ.

В рамките на конференцията до момента беше посочено постигнатото до момента - намаляването на цените на роуминга в страните от Западните Балкани със 70%, като целта оттук-насетне е да се стигне до пълно премахване на роуминга до 2021 година, тоест, за 2-3 години прогрес, нещо което на Обединена Европа е отнело повече от 10 години, предаде БНТ.

Българският еврокомисар Мария Габриел посочи до момента, че по програма "Еразъм+" са били финансирани повече от 40 000 студенти от и за Западните Балкани и изтъкна, че е изключително важно да се инвестира в младите хора, за да се спре изтичането на мозъци и програмата "Еразъм" да продължи не само за Северна Македония и Сърбия, а и за останалите държави от Западните Балкани.

"За мен е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети. ЕС беше и сред първите помогнали при земетресението в Албания - 15 милиона евро бяха отделени само преди 3 дни, за да могат да помогнат бързо да се възстановят. Разбира се, че това не е достатъчно. На мен много би ми се искало да наблегнем на три важни неща: необходимостта от инвестиции, да се наблегне на инвестицията в талантите, защото изтичането на мозъци е много голям проблем, и разбира се теми, свързани със сигурността", отбеляза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама