Европол разби престъпна група за контрабанда с ядрени материали

20:15, 06 дек 19 / Свят 25 2924 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите на Австрия и Молдова успяха да разбият организирана престъпна група, заподозряна в контрабанда на ядрени материали, съобщи днес Европол, цитиран от Асошиейтед прес.

Европейската полицейска агенция, която координира и подкрепи операцията, съобщи че престъпната група се е опитвала да продаде радиоактивен материал на неуточнена армия за 3 млн. евро (3,3 млн. долара).

Твърди се, че материалът е бил уран-235, изотоп, който може да се използва като гориво за ядрени електроцентрали и за ядрени оръжия, но още няма резултати, потвърждаващи, че става дума за точно такъв материал.

Според Европол в групата се е внедрил молдовски агент под прикритие, но говорителят отказа да назове замесените страни и да даде повече подробности, предаде БТА.

Задържаха 11 холандци при мащабна операция срещу трафик на наркотици в Европа

Трима души бяха арестувани във Виена, един от които с предишна присъда по подобни обвинения, съобщи Европейската полицейска агенция. Кадри показват как членове на австрийските специални полицейски сили "Кобра" обкръжават черен седан на паркинг, като насочват оръжие към водача и разбиват задното стъкло с полицейска палка.

Друго видео, разпространено от Европол, предоставено от Молдова, показва двама мъже със скрити лица, които излизат от летището, единият носи чанта. Появява се трети, с когото си говорят, след което отново влизат в сградата.

От близък план на кадри, снимани навън, се вижда мъжете да си разменят зелен цилиндър от едната чантата за друга чанта с едри евробанкноти. Австрийските власти не пожелаха да коментират случая и не разкриха повече подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама