Панагюрското златно съкровище на 70 години

07:30, 08 дек 19 / Култура 25 3396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 8 декември се навършват точно 70 години от откриването на Панагюрското златно съкровище - едно от най-добре запазените свидетелства за тракийската култура.

По повод годишнината оригиналът на ценната находка се върна там, където е намерен през 1949 година. Той ще остане в Панагюрище до 16 декември в специално изградената за него през 2012 г. зала-трезор в местния Исторически музей.

Докато копаят пръст, от която оформяли тухли и керемиди за строителството в град Панагюрище, братята Дейкови случайно намират Панагюрското златно съкровище. Павел, Михаил и Петко, които са от стар панагюрски род, даряват на държавата намереното злато и получават 300 000 лв. тогавашни пари, които се равняват на две месечни заплати.

Тогавашната власт издава документ, с който посочва земята, където е намерено златото, за държавна собственост, от което следва, че и съкровището е такова. По онова време Панагюрското съкровище било считано за най-богатото, откривано в Европа след Втората световна война.

Златният сервиз за пиене включва 24-каратови фиала (блюдо) и осем ритона (чаши) с различни зооморфни и антропоморфни форми. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел(и) на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е било използвано за религиозни церемонии. Уникалният сервиз е изработен в малоазийския град Лампсак.

В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния. За своето време златните съдове са определяни като произведение на изкуството. Тези артефакти символизират богатството на траките, населявали нашите земи.

Копие на съкровището е изложено постоянно в музея в Панагюрище, а оригиналът се пази в Националния исторически музей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама