Близо 6000 сексуални посегателства в таксита на Uber за две години в САЩ

22:00, 06 дек 19 / Свят 25 2552 Topnovini
1

След години на отказ да определи количествено проблема, Uber отчете близо 6 000 сексуални посегателства в САЩ за две години, докато услугите за резервиране на коли с шофьор са масово обвинени в неефективност и лошо обслужване в тази област, предаде БГНЕС.

Компанията пусна подробен доклад за сигурността, който разкрива, че през 2017 и 2018 г. от водачите, клиентите на тази услуга, както и от трети лица, са регистрирани 5 981 сексуални посегателства, като това включва докосване, опити за агресия и изнасилване. Докладът споменава и за 19 убийства за същия период.

„Тези инциденти са били докладвани при 0,00002% от маршрутите и макар да са редки, всички тези доклади представляват индивид, споделил много болезнен опит. Дори само един сигнал е твърде много“, казват от Uber.

"Тази година всеки ден Uber има почти четири милиона пътувания в Съединените щати", казва Тони Уест, юридически директор на групата. „Платформата отразява света, в който работим, с неговите добри и лоши аспекти“.

Този доклад, първият по рода си, има за цел да постави инциденти в перспектива - като споменава важността на рисковете от сексуално насилие - и подчертава усилията, полагани за борба с тези заплахи.

Не е сигурно, че това е достатъчно, за да успокои потребителите, които често се обаждат на кола точно, за да се движат безопасно. Във Франция свидетелствата на жени, нападнати по време на споделени пътувания, се умножиха през последните дни в социалните мрежи, под знамето "#UberCestOver" (Uber приключи).

Проблемът не щади Lyft, съперника на Uber в САЩ, който се беше опитал да се позиционира като по-отговорен участник. От септември 34 жени са подали жалба в Сан Франциско срещу Lyft за сексуални посегателства в шофьорски превозни средства, свързани с калифорнийската компания. Каролайн Милър, една от жалбоподателите, заспала в задната част на кола, след като отпразнувала рождения си ден. "Когато се събудих, той ме изнасилваше", каза младата жена на пресконференция

Въпросният шофьор бил арестуван, но Lyft „не ми се извини, не ми се обади и не ми писа“, каза тя. „Те просто предложиха обезщетение за маршрута“, казва Майкъл Бомбергер, 34-годишният адвокат.

Lyft беше капитализиран през 2017 г. в кампанията #DeleteUber, водена от потребители, които искаха да насърчат премахването на приложението, след разкрития за сексистката и насилствена корпоративна култура, която царуваше тогава при лидера на споделеното пътуване.

От тази мрачна година и след няколко съобщени случая на сексуално насилие, Uber наруши стратегията за задушаване на бизнеса. През май 2018 г. компанията спря да задължава своите клиенти, служители или шофьори, които са били жертва на тормоз или сексуално посегателство, да преминат през процедура по медиация, много по-дискретна от съдебно производство.

По отношение на сигурността Uber, подобно на Lyft, затрудни кражбата на самоличност от шофьорите, засили контрола за откриване на вече осъдени престъпници и добави бутон в приложенията си, за да съобщи за проблем по време на пътуването. "Този бутон е шега", реагира Майкъл Бомбергер. "Кой може да използва смартфона си по време на нападение? Това е просто маркетинг".

В случай на доклад "те трябва да бъдат забранени от платформата. Това изглежда очевидно и въпреки това не е така", продължава адвокатът, който се застъпва за системната регистрация на маршрути, за да могат шофьорите да бъдат наблюдавани, по-добро сътрудничество с властите и по-щателна проверка на миналото на водачите.

"Lyft не приема сериозно безопасността на пътниците си. (...) Платформата е създадена специално за сексуални хищници", каза той по време на пресконференцията. "Знаем, че техните мерки не действат, тъй като осем от атаките, за които говорим днес, се случиха, след като бяха извършени", каза той. "Никой не трябва да преживява това, което описват тези жени", заяви говорител на Lyft. "Жените са изправени пред непропорционални рискове. Ние знаем това и затова работим неуморно, за да направим сигурността част от всичко, което правим".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 37 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.