„Българската Коледа“ дари нова апаратура за синус хирургия на ИСУЛ

17:00, 06 дек 19 25 2090 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Във връзка с новото 17-о издание на "Българската Коледа" ТОПНОВИНИ потърси проф. д-р Диана Попова, ръководител Катедра по Оториноларингология към Медицински университет София при УМБАЛ „Царица Йоанна– ИСУЛ” , които са подпомогнати от инициативата.Ново видеоендоскопско оборудване за педиатрична хирургия с инструментариум за оториноларингология работи от няколко месеца.

Проф. Попова, получихте дарение от „Българската Коледа“. Как бяхте подпомогнати?

Като единствената детска ушна клиника в страната получихме от „Българската Коледа“ апарата за синус хирургия – за отваряне на носните синуси при различните инфекции и ослужнения, които настъпват много бързо при децата. Ние и друг път сме имали подкрепа от „Българската Коледа“.

Как работихте и помагахте на малките пациенти преди да получите тази нова апаратура?

Досега разполагахме с апаратура, която е насочена към възрастни пациенти и не е пригодена за малки деца.

Сега, с новата апаратура, ще бъде по-лесно и по-комфортно да се работи с малките деца, които за съжаление, особено в тези периоди, развиват много често различни усложнения.

Как този апарат помага на децата?

Говорим за деца, които се разболяват от различни инфекциозни заболявания и трябва по спешност да се оперират. Апаратът е за минимална инвазивна оперативна хирургия, с много по-лесен достъп, с много по-добра визуализация на оперативното поле и с размери на оптика, които са подходящи за деца на възраст 1-3 години. Когато имаме дете на над 15 години е много по-лесно да използваме апаратурата за възрастни.

Използваме новия апарта и за деца с различни туморни процеси. За съжаление имаме и такава група.

Колко дечица вече са използвали новата апаратура?

Апаратът е в клиниката от няколко месеца и ние го използваме максимално.

А колко деца преминават годишно през отделението? 

Детско ушно отделение винаги е пълно. Имаме 10 легла, които непрекъснато са пълни. Имаме деца, които са настанени и в другите клиники.

За разлика от други болници, при нас всички отделения са препълнени. Ние сме спешна болница и поемаме всички случай от цялата страна. Няма как да откажем или да върнем пациент.

От какво още се нуждае отделението?

Непрекъснато гледаме да обновим апаратурата, с която работим. Гледаме да не прекаляваме с нашите изисквания към „Българската Коледа“, защото има и други клиники. Но най-вероятно пак ще се обърнем към тях, но за нещо по-малко, на по-малка стойност. Непрекъснато имаме необходимост от нещо.

Не трябва да се стига до крайности, както преди години, когато дойдоха от една фирма и почти взеха един апарат, с който ние работихме дълги години, за музеен експонат. Няма нужда вече от такива геройства.

Хората, които работят в клиниката, трябва да работят с добра апаратура, за да може и пациентите да получат максималното. Нещата са свързани – от едната страна са пациентите, от другата – лекарите. Ние трябва да осигурим и на лекарите да работят максимално добре, за да могат максимално да помогнат на децата. Ние живеем в 21 век и нещата напредват. Времето е друго и ние трябва да отговорим на тези изисквания, които то поставя. Заболяванията също са по-различни. Все повече деца се раждат недоносени, повече деца има с нарушен имунен статус, те са и по-податливи на различни заболявания.

Защо хората трябва да подкрепят „Българската коледа“?

Един SMS е една принадлежност към една кауза, а тя е хубава. Смятам, че всеки има възможност да изпрати един SMS и да подпомогне лечението на деца. Призовавам хората да помислят за децата, които се разболяват, защото това се случва в живота ни.

 

Още по темата:

„Българската Коледа“ помага на 8-годишната Рая, която е с аутизъм

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама