Учени от университета Ексетър във Великобритания установиха, че способността да се абсорбира алкохола е спасила предците на човека от измиране, съобщава сайтът Phys.org, предаде БГНЕС
Преди около 10 милиона години различните видове примати са воювали помежду си за храна, ресурси и някои видове неузрели плодове, които са били способни да преработят. Това им е давало предимство пред останалите маймуни.
В същото време презрелите плодове не са могли да бъдат усвоени от организма им и предизвиквал отравяне заради наличието на етилов алкохол в тях. Въпреки това в някакъв момент се е появила адаптация, която е дала възможност на човешките прародители да ядат и такива плодове.
Книгата „Хората и алкохолът: дълга и социална афера“ разглежда историята на връзката ни с алкохола от нашето еволюционно минало до съвремеността.
Предполага се, че отделянето на човека от шимпанзето е било факт преди 5,5 млн. години. Това обяснява защо някои видове съвременни маймуни също притежават способността да преработват алкохол.
Концентрацията на алкохол във ферментиралата растителна тъкан е 1-4 %, което е много по-малко, отколкото в много съвременни алкохолни напитки.
Добави коментар