България скърби за Стоянка Мутафова

09:24, 06 дек 19 25 2871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

9 дни, след като си отиде великият Стефан Данаилов, българският театър отново осиротя. На 97-годишна възраст почина легендарната Стоянка Мутафова. 

Поклонението ще бъде на 9 декември в Сатиричния театър.

Политици, общественици и културни дейци поднесоха своите съболезнования за загубата на голямата актриса.

Премиерът Бойко Борисов беше сред първите, които изказаха своите съболезнования. „Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър“, написа той във „Фейсбук“.

Президентът Румен Радев подчерта, че десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство и се превърна в негов символ. "С голямо прискърбие научих за загубата на Стоянка Мутафова – изключителна личност и творец. Призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката. Успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата и ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител – така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ. С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино. Дълбок поклон и вечна памет", написа държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова написа: "България загуби една от своите икони, вселена от неизчерпаем талант и енергия, пример и вдъхновение за поколения българи. Стоянка Мутафова успяваше по фин начин да зарази всички с бодрия си и свободолюбив дух. Всеки, имал честта да се докосне до светлата й душа и голямо сърце, ставаше по-добър. "Когато бързате, когато се стремите към нещо, когато преследвате някаква цел, не го правете на всяка цена! Не сключвайте непочтени сделки. Има ли нечистотия в една история, бягайте, откажете се навреме." Тази заръка на Госпожа Стихийно бедствие трябва да следваме в действията си всеки ден!

Депутатите запазиха минута мълчание в памет на Стоянка Мутафова. "Ще я запомним с нейното завладяващо и очерователно присъствие, с обаянието и неповторимия талант", заяви Цвета Караянчева. 

Вежди Рашидов посочи: "Отива си идентичността на българската нация, самочувствието на нацията. За това казваме, че изкуството е вечно. Хората, които създават морала, проповядват го. Като човек от гилдията ми е много тъжно, да си отиват хора, които са били мои кумири. Пораснал съм с достойнството на тези талантливи хора". "Една епоха си отива, жалко. Въздухът обеднява все повече. Явно това е животът, нещо си отива. Отиват си телата, но ще съм много щастлив, ако младото поколение запази самочувствието си, пазейки тези велики имена във времето. Така се прави държава", заяви той. 

Нона Йотова коментира: "Стоянка Мутафова имаше много хубаво отношение към младите. Преди година, две ходеше на почти всички преставления. Никога не е била от тези големи звезди, които не се интересуват какво става с другите около тях. Емблема е на българския театър". 

"Напусна ни една легенда", написа министърът на културата Боил Банов. "Няма друго явление, което така да спира дъха ни, както урагана „Стояна” - дръзкото Стихийно бедствие на всяка театрална сцена, неотразимия женски феномен на българското кино", посочи още той.

Oт Министерството на културата посочиха, че си отиде аристократката на българския театър. „В навечерието на нейното столетие. Без нея Сатирата няма да е същата. Честит е денят, в който на българската театрална и кино сцена стъпва Стоянка Мутафова. Денят, в който българската и световната публика се сдобива с една от най-талантливите и бляскави актриси, със своята любима лудетина. Благодарните почитатели остават верни на своята Стояна. Стояна + Публика ще продължава да бъде равно на смях на квадрат! Ще я намираме винаги тук, сред нас, на сцената на Сатирата, където беше и ще продължава да бъде нейния живот и съдба. През целия си живот тя побеждаваше лошото настроение. Нека да я изпратим с усмивка, обич, свалени шапки и дълбок поклон”, посочиха от ведомството.

Актьорът Христо Мутафчиев я нарече "Великан, който умееше да разсмива до сълзи". "Отиде си още една голяма личност! Сбогом, Стояно", написа той в социалната мрежа.

"Днес любимата на поколения българи актриса е вече между звездите", написаха от Съюза на артистите в България.

"Родена аристократка, шут - по призвание... Една от най-големите Дами в българския театър... Жена - история, не само по висотите на своя интелект, а и като творец, спомогнал за създаването на Сатиричния театър и неговия облик...", написаха от Сатиричния театър "Алеко Константинов".

Стоянка Мутафова беше аристократката на българската сцена. Това каза пред БГНЕС актьорът Славчо Пеев, който е играл с нея на една сцена. „С няколко думи не може да бъде описана Стоянка Мутафова. Тя беше човек и актриса, която притежаваше уникални качества. Стоянка можеше да общува както в живота, така и на сцената с многобройната си вярна публика“, заяви Славчо Пеев. „Преди всичко тя беше невероятно ерудирана и по тази причина тя направи големи роли на по-обикновени и необразовани хора. Без тази нейна ерудиция, тези роли никога нямаше да се превърна в емблематични“, каза още той, визирайки Баба Гицка и много други превъплъщения на актрисата. Славчо Пеев завинаги ще запази прекрасни спомени за Стоянка от съвместните им турнета по страната. „Стоянка беше човек живот, винаги много жизнена. Когато бяхме уморени от дългия път или след поредната пиеса, тя ни крепеше и вдигаше в този живот. Стоянка беше уникална жена, много голям човек, вече няма такива като нея“, спомня си Славчо.

"Имах привилегията да познавам Стоянка Мутафова лично... Тя беше истинска стихия от талант и енергия, а величието беше в постоянния й стремеж да създава и дава!Благодарим ти за всичкия смях и всички сълзи, които ни подари!", написа кметът на София Йорданка Фандъкова.

Актьорът Владимир Пенев определи Стоянка Мутафова като най-светлия и интелигентен човек, който е познавал. „Тя имаше ужасно много познания в литературата и изкуството. Тя е незабравима, подарък за хората, които я познаваха. Много ми е мъчно”, каза той пред Нова телевизия.

''Със Стоянка Мутафова си отива една епоха в българското кино, театър, изкуство, култура. Всичко това има отражение върху нашите мисли и преживявания, върху всеки един от нас. Чувствам се тъжно, защото всички сме израснали и живели с нея, въпреки че никога не съм я познавал и котактувал лично с нея. Чувствам я като близък човек'', каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки написа: "Звездната сцена вече е нейна. Поклон пред голямата актриса!"

"Светъл път, мир на душата на великата актриса!" написа министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Facebook.

"Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие - Стоянка Мутафова. С таланта си тя направи съпричастни с изкуството няколко поколения българи. След нея остава емоцията и любовта, които ни дари с всяка своя поява на сцената и на екрана. Поклон пред паметта й", сподели лидерът на БСП Корнелия Нинова също във Facebook.

Лили Иванова написа: "Скъпа, Стоянка Мутафова, името ти и твоето творчество остават завинаги в сърцето ми! Почивай в мир!"

''В деня, когато почитаме паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, с тъга научихме за кончината на обичаната родна театрална и филмова актриса Стоянка Мутафова. Тя ще остане в паметта ни като актрисата, която чрез своите богати творчески дарования успяваше с лекота да пресъздаде, в различни роли на сцената, житейските истини''. Това се казва в обръщение на Българския патриарх по повод кончината на Стоянка Мутафова.

"Думите са безсилни, за да изразят тъгата от загубата на човека достигнал една благословена библейска възраст и оставил след себе си огромно театрално богатство. Бога да я прости и упокои душата й! Вечна и блажена да бъде паметта й!", се казва още в обръщението на патриарх Неофит. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама