Ердоган: Няма да се изтеглим от Сирия преди победа над всички терористи

11:48, 05 дек 19 / Свят 25 2228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Турция няма да напусне Сирия, докато не победи всички терористични групи там'', заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в сряда вечерта след срещата на върха на лидерите на НАТО в Лондон.

Изказвайки се на среща с турски граждани в Лондон, президентът Ердоган също изрази критики по отношение на позициите на чуждестранни служители и на страните по отношение на антитерористичните операции в Турция, предава БГНЕС.

"Турция е независима във външната си политика и не търси разрешение от други (за стартиране) операции (които счита за необходими) за собствената си сигурност", каза Ердоган.

"Онези, които смятаха, че биха могли да дресират Турция с тероризъм и изнудване, сега чувстват неудобството от неуспеха да постигнат целта си", добави той.

Турция връща обратно заловени джихадисти в родните им страни

Турция на 9 октомври започна операция „Мирна пролет“ в северна Сирия на изток от река Ефрат, насочена срещу кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН). Анкара твърди, че с тази офанзива цели да осигури границите на Турция и да помогне за безопасното завръщане на сирийските бежанци.

Ердоган също така подчерта, че за Турция териториалната цялост на Сирия е от първостепенно значение, като каза: "Не сме хвърлили око на сирийската земя, но тези, които го правят, трябва да напуснат."

Ердоган засегна и възхода на крайната десница в света. Той каза, че неонацистките организации са толкова опасни за мира и бъдещето на човечеството, колкото Ислямска държава или ПКК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама