Панов иска разследване за политическо влияние върху ВСС

11:30, 05 дек 19 / Политика 25 2274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на ВКС Лозан Панов призова компетентните органи да започнат разследване на търговия с влияние по данни, изнесени от министър-председателя и главния прокурор. Това Панов каза пред журналисти в сградата на Висшия съдебен съвет, съобщи БТА.

Позицията му е по повод изказване от вчера на премиера Бойко Борисов за начина, по който се прави изборът на тримата големи в съдебната система, и друго изказване, по тази тема - на главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването на Иван Гешев за главен прокурор във ВСС.

Правителството предлага промяна в правосъдната система до дни

Председателят на ВКС припомни друг случай с данни за търговия с влияние - записите "Яневагейт", в които се споменават главният прокурор и министър-председателят. "Този път обаче самите те оповествяват такива данни. Въпросът, който задавам е - Къде са разследващите органи?", заяви Лозан Панов.

Председателят на ВКС определи като "странна" идеята да се назначава независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия. Панов постави въпроса доколко независим ще бъде този прокурор, след като изборът му ще бъде осъществяван от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор.

Той допълни още, че заседание на Венецианската комисия ще има на 6 декември и тогава ще станат ясни окончателно какви ще бъдат препоръките им за съдебната ни система, за които премиерът заяви, че поема отговорност да изпълни изцяло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама