Босна за първи път поема контрола върху въздушното си пространство

21:00, 04 дек 19 / Свят 25 2459 Topnovini
1

За първи път от войната през 90-те години на миналия век в полунощ Босна и Херцеговина поема контрола върху въздушното си пространство, съобщиха властите. Според тях с този акт се отваря нова глава в историята на страната, предава БГНЕС.

През последните три десетилетия въздушния трафик в Босна се контролираше в най-голяма степен от съседните Хърватия и Сърбия, които имаха това задължение още от времето, когато и трите държави бяха част от Югославия.

През 2014 г. Босна започна да наблюдава полетите на височина под 10 000 м, което представлява около 20% от въздушния трафик над нейната територия.

В четвъртък В четвъртък Агенцията за аеронавигационно обслужване на Босна (BHANSA) ще поеме трафика на всякакви височини след години натрупване на експертиза и инфраструктура.

"Отваряме нова глава в гражданското въздушно пространство. Това е резултат от непрекъснатите инвестиции в инфраструктура, оборудване и човешки ресурси", каза пред журналисти директорът на BHANSA Даворин Приморак.

Агенцията е обучила около 70 нови контрольори за взимане под управление и се очаква да внася около 35 милиона евро допълнително всяка година като данъци, пари, които Белград и Загреб досега си деляха.

Босна се бори за възстановяване след опустошителната война между 1992 и 95 г. между етническите сърби, хървати и мюсюлмани.

Мирно споразумение прекрати кръвопролитията, но остави страната трудно работеща поради тромава система за държавно управление, понякога клоняща към парализа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани