ГДБОП разби група компютърни измамници, ужилили фирми с десетки милиони евро (ОБНОВЕНА)

19:20, 04 дек 19 25 2989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана: 15.43 / Обновена: 19.20

ГДБОП и спецпрокуратурата са ударили компютърни измамници, действали чрез фишинг мейли и ощетили фирми в Европа и САЩ за десетки милиони евро, предава БНТ.

Задържани са 7 души, сред които четирима българи. Бандата действала от 2016 година, предава Нова телевизия.

Задържани са организаторите – иракски и ливански гражданин. Българското участие е с компютърни спецове, както и регистрирането на кухи фирми. 

Сред пострадалите има дружество от Съединените щати, чийто бизнес е свързан с метали, както и фирма за производство на медицински изделия.  До момента е установено, че бандата е успяла да източи над 44 млн. евро и 15 млн. долара.

Групата подменяла банкови сметки в междуфирмена кореспонденция. 

“До момента се разследват 48 случая. Поне в периода на разследване над 70 фиктивни търговски дружества са регистрирани в България, за да бъдат превеждани по техни сметки, да ги наречем, откраднатите суми”, обясни избрания за нов главен прокурор Иван Гешев.

„Това е една организирана престъпна група, според прокуратурата, която се занимава от логистиката, през хакерите, до съответните подставени лица, така наречените мулета. Както казах – парите след това заминават по сметки в целия свят и най-вероятно по банков път или кеш се изтеглят и пристигат в организаторите на схемата”, заяви още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама