Лари Пейдж и Сергей Брин отстъпват управлението на Google

13:46, 04 дек 19 / Свят 25 1075 Topnovini
1

Лари Пейдж, главен изпълнителен директор и съосновател на Google и на компания майка Alphabet, обяви, че ще се оттегли от поста си, за да бъде заменен от изпълнителния директор на Google Сундар Пичай (Пичай Сундараджан), който оттук нататък ще поеме и двете мениджърски роли.

И другият съосновател на Google - Сергей Брин, ще отстъпи поста си на президент на технологичния интернет гигант.

"Никога не сме били хора, които да държат на ръководните роли, когато смятаме, че има по-добър начин за управление на компанията", посочиха в съвместно изявление Лари Пейдж и Сергей Брин, предаде БТА.

"Компаниите Alphabet и Google повече не се нуждаят от двама главни изпълнителни директори и президенти. Занапред Сундар Пичай ще бъде главен изпълнителен директор както на Google, така и на компанията майка Alphabet", добавиха те.

По този начин съоснователите на Google отстъпиха от лидерските си управленски позиции в интернет гиганта, който те основаха пред 21 години, превръщайки го в една от най-влиятелните и една от на скъпите компании в света.

Лари Пейдж и Сергей Брин основаха Google като студенти от университета в Станфорд през 1998 година и развиха бързо компанията, за да я превърнат в една от най-големите сили на новото хилядолетие. Интернет търсачката на Google успя бързо да изпревари конкуренти като Yahoo и Microsoft, получавайки значителна част от трафика за търсене, придобивайки в последствие дигиталната рекламна компания DoubleClick и сайта за видео споделяне YouTube. Последва придобиването и на компанията за мобилни операционни системи Android, което катапултира Google далеч отвъд нейната основна функция на интернет търсачка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани