Проф. Димитрина Гюргова-Савова получи наградата ''Св. Паисий Хилендарски''

11:50, 04 дек 19 / Култура и наука 25 1548 Даяна Дюлгерова
1
2
3
4

Министър-председателят Бойко Борисов и културният министър Боил Банов присъдиха държавната награда ''Св. Паисий Хилендарски'' на културния деец и педагог Димитрина Георгиева Гюрова-Савова заради изключителния ѝ принос за развитието на националната култура и съхранение на духовните ценности.

На официалната церемония министър Боил Банов обяви, че проф. Савова е изключителен режисьор и представител на българския театър. „Голям педагог. Стотици български артисти са завършили при нея. Винаги е учила своите ученици на голяма прецизност. Ярка диря в българския театър и култура“, коментира той.

От своя страна проф. Савова изрази искрена, дълбока и сърдечна благодарност за високото отличие, което получава днес за „скромната си творческа и педагогическа работа“. „На всички свои бивши сътрудници и студенти също изразявам гореща благодарност за предаността за общото дело, което вършихме и за таланта им, който е в основата на успехите, за които получавам днешната награда“, добави тя.

В началото на награждаването известната режисьорка сподели на премиера, че се притеснява от всички насочени към нея камери, а той й отговори: „И аз се притеснявам, ама ще мине. Самата тя спомена, че за първи път излиза на живо пред камери, а той й каза: „Това живо е по-хубаво“.  Премиерът попита културния министър дали е посещавал нейни лекции. Банов отговори отрицателно на въпроса, но допълни, че много е слушал за тях.

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” се връчва всяка година на български дейци на националната и културна идентичност.  Миналата година отличието беше връчено на актьора Васил Михайлов. Тазгодишният й носител е определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН – археолог, както и проф. Пламен Джуров - композитор и диригент.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 г. в Бургас. През 1952 г. е приета в класа по режисура на проф. Боян Дановски, който завършва през 1956 г. Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна. Участвала и при създаването на повече от 40 телевизионни постановки. От 1975 г. Димитрина Гюрова преподава актьорство за драматичен театър във ВИТИЗ, по-късно НАТФИЗ, а от 1987 г. е професор в същата академия. Тя е двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за „Режисура“ на Съюза на артистите в България.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани