Маските срещу мръсния въздух предпазват само ако са сертифицирани

11:25, 04 дек 19 / Общество 25 1242 Topnovini
1

''Все повече хора използват маски срещу мръсния въздух. Маските обаче могат да ни предпазят само ако са сертифицирани'', това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР. 

София диша четири пъти по-мръсен въздух от допустимото

"Маската е индивидуално решение за някои елементи от замърсяването на въздуха, най-вече за т.нар. фини прахови частици. И те са решение само когато маската е сертифицирана. Защото маски има разнообразни, но само някои предпазват от възможността да влязат тези най-малки частици. И именно защото те са малки, всяка пролука, която има между маската и лицето, може да служи като място, от където да влязат тези частици", каза Симидчиев.

"Тези маски имат пластина отгоре, която позволява много плътно да се прилепи към носа и имат два броя лентички, които дърпат отдолу и отгоре", допълни още той.

На маските пише винаги сертификацията за какъв тип прах са, добави експертът. Когато пише "FFP3", това е европейският стандарт за защита от фини прахови частици. Такива маски обикновено се използват в строителството и в други дейности, където се генерира много прах, но когато имаме прах и в околната среда, могат да се ползват.

"Докато транспортът е целогодишен проблем, битовото замърсяване е зимно време. За съжаление една печка генерира между 13 и 15 пъти повече от един автомобил. Така че всъщност през зимата, когато в София се включат около 50 000 печки допълнително, това значи към 900 000 автомобила все едно са влезли допълнително. Удвояваме трафика. Това е причината през зимния период нивото на замърсяване да е толкова високо", коментира Симидчиев.

Нено Димов: За осем години замърсяването на въздуха е намаляло с 60%

Докторът отбеляза, че зимно време и замърсяването, и инфекциите се увеличават и припомни, че по-високото ниво на замърсяване увеличава вероятността да бъдем атакувани от инфекции.

                                                                                                                                                               

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани