Притокът на вода към язовир „Студена“ вече е по-голям от разхода

10:46, 04 дек 19 / Политика 25 2169 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Притокът на вода към язовир „Студена“ вече е по-голям от разхода. Това стана ясно по време на редовното правителствено заседание, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Министър Нено Димов обясни, че при направената през миналата седмица проверка е установено, че от помпената станция е имало подаване на вода към Радомир, което е позволено само при аварийни ситуации. Все още не се знае какво количество вода са били пренасочвани. Премахнат е бил и водомерът. От МОСВ незабавно са поискали слагане на отчитащо устройство. „След пломбирането на помпената станция притокът на язовира е по-голям от разхода. Проверката е установила, че на пречиствателната станция е имало сложени лепенки ВиК за прекратяване на подаване на вода към промишлените предприятия – топлофикация и „Стомана“. Басейнова дирекция също е сложила пломба, за да се гарантира, че няма да има подаване за промишлени цели“, поясни Нено Димов.

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември и засяга около 60 000 души в Перник, Батановци, Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Жителите на засегнатите населени места ще имат вода от 5 до 10 ч. сутринта и вечер от 17 до 22 ч. Така ще могат да издържат 5 месеца с наличната вода от язовир "Студена", дори и да няма валежи. Досега перничани два пъти излизаха на протест и настояваха виновните да понесат отговорност. Те категорично искаха отстраняването на Ирена Соколова.

Министър Петя Аврамова също потвърди, че в последните дни протокът на вода към язовира е по-голям от разхода. На 2-ри сме имали 418 л/сек. приток при оток 350 л/сек. Притокът силно се влияе от природните условия. Тя заяви, че вече се пренасочват водни количества от Владайския канал за запълване на язовира. Днес ще има среща с хидролози, които ще предложат нови начини на сондиране. След въвеждането на водния режим в областта, авариите са се увеличили. 

Министър Емил Караниколов припомни решението от миналата година, с което 418 язовира да бъдат стопанисвани от Министерството на икономиката. „Към днешна дата са възложени 182 язовира – от тях се искат техническа документация, процедури за разрешение за строеж. Вече има 10 площадки, на които се строи“, заяви той.

Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието. Дай Боже да вали сняг непрекъснато. Ще го чистим – да напълним язовирите. Преди имахме проблеми с наводненията, а сега с безводието“, коментира Бойко Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама