Протестиращи: В БАБХ всеки ден е черен петък

11:20, 04 дек 19 25 2672 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха на протест. Той е под надслов “Достойни заплати и достойни условия на труд”. Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

Преди дни директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри. В същото време работните заплати са с около двеста лева под средната за страната.

Основното им искане е в бюджета за догодина да бъдат предвидени 105 милиона лева, с които да се гарантира безопасността на храната на българите.

Искаме бюджет, утрърден от народните представители. Изчислили сме, че това са около 40 млн. лева допълнителни средства. Те могат да бъдат взети от централен бюджет. Пари има и не приемаме оправданието, че няма откъде да се вземат. Преди няколко години Менда Стаоянова ни каза да изчакаме следващия бюджет. Чувстваме се излъгани от нея. Ние нямаме с какво да работим. Искаме бюджета на агенцията да бъде отделен. Премиерът ни обеща 10% увеличение на заплатите. Хората получават междуи 800 и 1000 лева. Това е унизително ниско заплащане. Ние искаме от 1200 до 1500 лева заплата“, каза Нели Иванова от КТ „Подкрепа“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Тя заяви, че ако исканията им не бъдат изпълнени ще преминат към ефективни стачни действия. 

Протестиращите държат плакати, на които са изписани исканията им. Един от тях е с надпис: "В БАБХ всеки ден е черен петък", а други гласят: "800-900 лв. къща не хранят", "Ние сме ветеринари, лекари с хипократова клетва, а не убийци".

Протестът е подкрепен от aсоциация “Биопродукти”. Оттам казват, че в части на агенцията дори липсват консумативи за някои експертни изследвания.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама