Румен Радев с реч на срещата на НАТО в Лондон, сблъсък между Тръмп и Макрон

07:08, 04 дек 19 / Свят 25 3002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е вторият ден от срещата на високо равнище на НАТО, посветена на 70-тата годишнина от учредяването на Алианса. Очаква се да бъдат обсъдени новите заплахи, включително в киберпространството и космоса.

Планирано е изявление да направи българският президент Румен Радев. Той ще проведе и двустранни срещи.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши с налагане на данъци или търговски мерки страните от НАТО, които не дават достатъчно пари за организацията. За днес Тръмп планира да даде работен обяд на лидерите на 9 страни-членки, сред които България. Те са единствените в НАТО, които заделят исканите 2% от Брутния вътрешен продукт за отбрана.

Снощи лидерите се събраха на приема при британската кралица в Бъкингамския дворец, а след това участваха и в официална вечеря на "Даунинг стрийт" 10. Вниманието обаче привлякоха Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон.

След като американският президент се изказа по редица въпроси, включително и за това, че няма да се меси в британските избори, той се скара на Макрон за „обидните“ коментари, че „НАТО е в мозъчна смърт“. Макрон обаче не се отказа от думите си и дори каза, че европейските държави трябва да играят по-голяма роля в НАТО, за да бъдат по-малко зависими от Съединените щати.

През последните седмици Макрон се опита да промени дневния ред на срещата, като поиска преглед на „мъртвата“ стратегия на НАТО, но Тръмп, който се похвали, че е принудил държавите-членки да увеличат разходите за отбрана, отвърна на удара.

"Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция", предупреди Тръмп. "За тях това е много опасно изявление", предаде думите на американския лидер БГНЕС.

Макрон: Турция понякога си сътрудничи с „Ислямска държава“

Френският лидер обвини Турция, че работи заедно с екстремисти в Сирия. "Общият враг днес са терористичните групи, които споменах. Съжалявам, че нямаме същото определение за тероризъм ", каза Макрон. Той отбеляза, че Турция е нападнала кюрдските отряди, които подкрепиха съюзниците срещу ИДИЛ и обвини Анкара в работа с приближени на ИДИЛ.

Полският президент Анджей Дуда омаловажи спора, като заяви, че вярва, че ще бъде намерено "добро решение". Но той също призова Макрон да направи „конкретни предложения“ как да подобри съюза.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поднови собствената си критика към забележките на френския лидер, като заяви, че съюзниците "никога не трябва да поставят под въпрос единството и политическата готовност да бъдат заедно и да се защитават".

На най-очакваната среща – между Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Борис Джонсън и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посветена основно на Сирия, беше взето решение да се спрат нападенията срещу цивилни в арабската страна. Преди това Макрон не спести критичните думи към Ердоган за поведението на Турция като страна-членка на НАТО.

Меркел заяви, че е "сравнително оптимистична" след срещата, но Макрон предупреди, че "не всичко е било изяснено и не са отстранени всички неясноти". "Има разногласия, избор, който не общ, но трябва да продължим напред. Аз съм прагматик", каза той.

Ердоган заплаши, че ще блокира усилията на НАТО да увеличи защитата на балтийските държави срещу Русия, освен ако останалите съюзници не обявят кюрдските отряди, които се бориха заедно с американските и френските сили срещу ИДИЛ в североизточна Сирия, за "терористи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама