Цветанов: Новото поколение не знае нищо за комунизма

18:25, 03 дек 19 / Политика 25 2802 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Поколение 2“ не знае нищо за това, какво се е случило преди 30 години. Това каза председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Той участва в кръгла маса на тема „Тридесет години демокрация – откъде започнахме, какво постигнахме и къде искаме да бъдем“, организирана от ЕАЦС. Поводът за събитието е тридесетата годишнина от падането на Берлинската стена, която се отбелязва тази година.

Цветан Цветанов: ГЕРБ допуска грешки заради липсата на алтернатива

Всеки си задава въпроса дали тези 30 години бяха достатъчни, за да кажем, че Преходът е приключил. Има разнопосочни мнения. Това обаче, което знаем, е, че силата ни даде падането на Берлинската стена и самите ние усетихме, че Европа може да бъде свободна и обединена“, посочи Цветанов.

Той подчерта, че ценностите, които ни е дала демокрацията, не са даденост и трябва да ги отстояваме постоянно - върховенството на закона, свободата на медиите и др. Цветанов обясни ,че все още продължаваме да си задаваме въпроси като тези как да противодействаме на антисемитизма и на хибридните атаки, които все повече се засилват и стават важно средство за манипулация на обществото, дали днес се прави реалната диверсификация на всички тези енергийни проекти, по които работим, и др.

Тридесет години демокрация: Евро-атлантическият център за сигурност с кръгла маса на 3 декември

Ние вече сме част от ЕС, но дали защитаваме интересите му ежедневно? Днес трябва всички да се обединяваме, за да защитаваме тези ценности“, посочи той.

Цветанов цитира изследване, според което в началото на демокрацията 35% от българските граждани са смятали, че ще живеят по-добре след 30 години, 52% не са желали да дадат такава дългосрочна прогноза, а 12% са казали, че ще има по-лоши условия за хората.

„А данните днес сочат, че на въпрос дали Преходът е успешен 39% казват, че преходът е добър, а 43% говорят съвсем различно – те казват, че не се е случило това, което са очаквали. Но дали направихме необходимото през тези 30 години да дадем възможност да се говори за комунизма, дали направихме всичко възможно да се говори за миналото? Защото „Поколение 2“ не знае нищо за това, какво се е случило. Трябва комунизмът да се изучава, за да могат децата ни да знаят какво е било“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама