Гърция замразява диалога с Турция

17:50, 03 дек 19 / Свят 25 2064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция отлага до ново решение поредния кръг от диалога с Турция по мерките за изграждане на доверие на военно равнище, който трябваше да се проведе този месец в гръцката столица, съобщава "Катимерини", цитиран от БТА.

Заев: Северна Македония е потвърдена като 30-ти член на НАТО

След последните турски инициативи, а именно сключването на споразумение с Либия и публикуването на карти с цел създаването на свършен факт при определянето на зоните на морска юрисдикция, гръцкият генерален щаб е преценил, че диалогът за мерките за изграждане на доверие е излишен, докато турската страна не се върне към конструктивен дух в разговорите си с Атина, се казва в съобщението.

Още преди няколко седмици "Катимерини" писа, че Атина е скептична към целесъобразността на продължаването на мерките за изграждане на доверие поради опитите на Анкара да постави като предмет на разговорите бежанския въпрос.

Цел на мерките за изграждане на доверие между Гърция и Турция е превенцията и избягването на неоправдани огнища на напрежение при извършване на военни дейности.

Гърция закрива трите най-големи мигрантски лагери на островите

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че Алиансът смята да запази неутралитет по въпроса за гръцко-турските отношения. 

„Гърция и Турция са ценни съюзници и допринасят за нашата обща сигурност”, каза той и добави, че НАТО не е част от процеса на решаването на разногласията между двете държави, с което даде да се разбере, че Алиансът ще остане в ролята на неутрален наблюдател.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама