Зорница Баева и Оля Стоянова: Институтът по дизайн в Милано вдъхновява за ново начало

14:29, 03 дек 19 25 4009 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две млади дизайнерки избират да учат в Istituto Europeo di Design (IED) в Милано. Зорница завършва продуктов дизайн, а Оля все още учи моден дизайн. Срещаме се с тях в две различни точки на света – София и Милано, но и двете споделят вдъхновението си от образованието, което получават в IED Milan.

Как решихте да учите в IED Milan?

Зори: Първоначално идеята ми беше да замина за Лондон, но след това, по време на едно пътуване, се отбихме до Милано. Имах списък с университети, които бях проучила, но просто се влюбих в IED и даже не стигнах до следващите висши училища. Срещите ми с хората в Института наистина ме запалиха. Милано е една модна столица, в която всеки човек, който се занимава с изкуство и дизайн, си заслужава да учи. Всичко там те инспирира и е един много добър старт.

Оля: Реших да уча в Института след една препоръка на моя позната както и след презентацията на университета в София. Институтът напълно оправда моите очаквания и смятам, че взех правилно решение, идвайки в IED Milan.

Как избрахте своята специалност и защо?

Оля: От малка исках да уча моден дизайн, мечтаех да стана дизайнер. 

Зори: Моят предходен опит беше в сферата на интериорния дизайн и архитектурата, преди това търговско-банкова гимназия и начално образование с разширено изучаване на приложни и изящни изкуства. Стъпвайки върху всичко това, избрах да запиша продуктов дизайн, маркетинг и мениджмънт, защото това е една специалност, която е безкрайно широко-спектърна, никога не би могла да те отегчи и спира, учи те как да продадеш, всичко, което създаваш, без да бъдеш самоцелен творец.

Какво е по-различното, което ви дава образованието в института?

Оля: В университета определено наблягат на това да развием собсвет стил и почерк в работата ни, както и изискват много на това ние сами да правим дрехите, което не е задължително във останалите институции. 

Зори: Не бих искала да бъда скептична към българската образователна система, но смятам, че има нужда от много сериозна трансформация. Това, което ми показаха в института IED в Милано, е един модерен начин - образователна система, която ти дава умение да се справяш в реална среда, а не просто суха теория. Симулира се истинска работна среда по време на учебния процес, имаш възможността да работиш с големи компании, на които да представиш проектите си, както и да получиш абсолютно независима, реална обратна връзка. За мен това беше изключително мотивиращо, както и това, че самите ни преподаватели са хора със свои компании в сферата, в която преподават и това само по себе си адски те стимулира. Всички знаем, че няма нищо по-силно въздействащо от личния пример. Когато гледаш един успял човек, знаеш, че той не е просто теоритик, а делата и фактите, стоящи зад него, те карат да попиваш всяка дума, която ти казват. Това бяха основните неща, които ме накараха да направя този избор.

Как смятате, че ви помага полученото в института образование, за да се развиете в кариерата си на по-късен етап?

Оля: Програмата ни е много интензивна през всички години, което ни прави организирани в спазването на дадените срокове. Както и свикваме да бъдем креативни под стрес, което мисля, че в бъдеще ще бъде полезно. 

Зори: Образованието ми в IED Milano успя да систематизира моя творчески потенциал и да ми помогне да го канализирам в това, което правя, а именно - модният ми бранд. Да откриеш в какво си добър, как да го изразиш, какво е нещото, което искаш да правиш, смятам, че е едно огромно предимство, тъй като много талантливи хора се лутат с години преди да го открият, ако изобщо го открият.

Откривате ли вече предимства пред свои колеги, които са завършили подобно образование на друго място, и какви са те?

Зори: Бих могла да кажа за себе си, че образованието ми в IED Milano успя да ми даде уменията да представя себе си, превръщайки това, което обичам в един добре работещ бизнес, помогна ми да го изразя по един професионален начин.

Оля: Мисля, че предимството на всеки зависи повече от личната мотивация за развитие. Имам тази мотивация, получавайки своето образование в IED Milan.

Бихте ли препоръчали на други млади хора института и защо? 

Зори: Смятам, че това е една от най-добрите инвестиции, които човек би могъл да направи за себе си. За мен тази магистратура беше един от тези повратни моменти в животa, които променят посоката на твоя път към по-добро бъдеще. Всичко там би могло да те вдъхнови както преподавателите, така и хората от заобикалящата те среда могат да ти дадат много, ако си отворен за това.

Оля: Определено бих го препоръчала. Със сигурност всяко място има и негативни аспекти, но IED се опитва да те развива в положителна насока. С всяка година учениците по моден дизайн представят все по-впечатляващи колекции, надявам се и моят випуск също.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама