Глобалното затопляне може да доведе до ръст на преждевременните раждания

21:00, 03 дек 19 / Култура 25 3546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глобалното затопляне може да накарa жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от изследване.

Учени, които изследвали ражданията и метеорологичните условия в САЩ, констатирали, че в дните, когато температурата надвишава 32 градуса Целзий, ражданията се увеличават с 5%. Много деца се раждат дни преди термина, а някои се появяват на бял свят две седмици по-рано от очакваното. Специалистите смятат, че горещината може да предизвика хормонални промени и по-ранни родилни мъки у бременните, предаде БТА като цитира в. "Дейли мейл".

Преждевременно родените деца са с по-ниско телесно тегло, развиват се по-бавно и стават по-уязвими към здравословни проблеми. Хиперактивността с дефицит на вниманието, безпокойството, неврологичните смущения и аутизмът са по-често срещани сред тези деца. Тъй като белите дробове са сред най-бавно развиващите жизненоважни органи, появилите се по-рано на бял свят деца често са засегнати от астма и други респираторни проблеми.

Преждевременно родените деца са също с повишен риск от чревни заболявания и проблеми със слуха, зрението и зъбите. Нещата може да се влошат още повече, ако горещите вълни зачестят през следващите десетилетия.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама