Повишената аварийност на съоръженията на АЕЦ „Козлодуй“ притесни АСЕП

16:46, 02 дек 19 25 1999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Асоциация свободен енергиен пазар са обезпокоени от зачестилите случаи на аварийност на съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" през последното шестмесечие на годината.

''Кратка хронология показва четири случая на непланово изключване на оборудване - на Шести блок на 3 юли тази година, последвано от изключване на две циркулационни помпи на 1 август, на Пети блок на 16 ноември и изключване на генератора на Шести блок през настоящата седмица''.

Ограничиха временно мощността на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Това пишат от АСЕП в писмо, адресирано до председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов и до ръководството на АЕЦ "Козлодуй".

"Не считаме за нормална ситуация с толкова честа аварийност на съоръжения на атомната централа. Още повече, това са най-големите генерационни мощности в националната електроенергийна система, които осигуряват основна част от базовия товар и влияят върху системната сигурност", пишат от АСЕП в писмото, цитирано от БТА.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ спря за 2 часа

От асоциацията искат да получат информация за причините, поради които се налага непланово изключване на мощности, както и анализ на докладите от четирите събития и извършената планова ремонтна програма на атомната централа.

"От сайта на Агенция за ядрено регулиране е видно, че по повод на аварията от 03.07.2019 г. е назначена и Комисия за анализ на събитието, като се надяваме да са налични и резултати от работата й", допълват от АСЕП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама