Владимир Путин отива в Турция за старта на „Турски поток“

15:40, 02 дек 19 / Свят 25 1372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин ще посети Турция на 8 януари, за да участва в стартирането на проекта "Турски поток", съобщи Кремъл, пише БГНЕС.

"Основната тема на това пътуване е откриването на "Турски поток" и на тази дата (8 януари) наземният участък от турската страна на този важен международен проект ще бъде завършен", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

"Президентът Реджеп Тайип Ердоган и Путин ще обсъдят турско-руските отношения, включително големи двустранни проекти", добави той. Песков каза още, че срещата вероятно ще се проведе в Истанбул.

Междувременно Исмаил Сафи, член на Съвета за сигурност и външна политика на турското президентство, заяви, че двамата президенти също ще проведат разговори за настоящата ситуация в Сирия и доставката на системи за противоракетна отбрана С-400, произведени от Русия.

С приключването на приемателния терминал в Къйъкьой в Турция по-късно този месец, „Турски поток“ ще бъде готов да започне операции. Първата линия на газопровода е предназначена за доставки на газ на турския пазар, докато втората ще доставя газ в Южна и Югоизточна Европа. Очаква се втората линия да тръгне от Турция през България, след това до Сърбия, Унгария и Словакия. „Турски поток“ ще има капацитет да транзитира 31,5 милиарда кубически метра газ годишно, което е равно на енергийното търсене на 15 милиона домакинства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама