ЕК с ново разследване на Google

15:41, 02 дек 19 / Свят 25 1990 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антимонополният регулатор на ЕС потвърди, че е стартирал ново разследване на технологичния гигант "Гугъл" (Google) относно събирането на данни, заявиха от Европейската комисия пред агенция Ройтерс, пише БНР. Това означава, че най-популярната интернет търсачка в света ще остане в полезрението на европейските антитръстови власти въпреки наложените през последните години рекордни по размер глоби.

Отговарящите за конкуренцията правоприлагащи регулатори и от двете страни на Атлантическия океан започват да разследват как доминиращите технологични компании използват и остойностяват събираните от тях данни.

Европейската комисия заяви, че нейният атнимонополен регулатор започва да търси информация за това как и защо компанията-майка на "Гугъл" - Alphabet Inc. събира данни.

"Комисията изпрати на компанията Aplhabet въпросници като част от предварително проучване на практиките на Google, свързани със събирането и използването на данни. В ход е предварително разследване", посочи в имейл до Ройтерс европейският антитръстов регулатор.

Според този документ разследването на ЕС се фокусира върху данните, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, онлайн услугите за целенасочена реклама, услугите за вход, уеб браузъри и други.

От "Гугъл" посочиха, че използват постъпващите данни за подобряване на услугите си и че потребителите могат да управляват, изтриват и прехвърлят свои данни по всяко едно време.

Новото разследване е факт, след като през последните две години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер наложи глоби на "Гугъл" на обща стойност от над 8 милиарда евро и нареди на технологичния интернет гигант да промени своите бизнес практики. Последната глоба, която беше наложена на компанията от страна на европейския антимонополен регулатор, беше в размер на 1,49 млрд. евро (около 2,4 млрд. долара).

През ноември Вестагер заяви, че не са достатъчни предложенията на "Гугъл" за това как да помогне за подобряване на конкуренцията между сайтовете при сравняване на възможностите за електронна търговия. Компанията "Гугъл" също така е изправена пред антимонополни разследвания и от Министерството на правосъдието на САЩ, както и от щатски прокурори в 47 американски щата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама