Военноморският музей показва най-новите си дарения

17:40, 02 дек 19 / Култура 25 2853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във Военноморския музей се открива традиционната годишна изложба „По пътя към морската история 2019“, която представя постъпилите през годината дарения в музейният фонд. Изложбата включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, техника и снаряжение.

Сред експонатите се отличават рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война, какъвто са имали някои от първите български подводничари, преминали подготовката си в Германия, прибор за управление на стрелба – част от оборудването на военни кораби в края на ХХ век и модел на китайски кораб тип „разрушител“.

Посетителите ще имат възможността да видят мъжки и дамски униформи на офицери от военния флот, служители на СО „Воден транспорт“ и МВР, използвани в различни периоди от новата история. Сред тях са униформи на адм. Васил Янакиев, командвал флота от 1972 г. до 1990 г., и на капитан далечно плаване Ангел Прокопиев. Историята на военноморския флот и водния транспорт е допълнена с любопитни снимки, документи и отличия.

Изложбата „По пътя към морската история 2019“ може да бъде разгледана във Военноморския музей от 5 декември, в 11 ч., до края на февруари 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама