Ето кои храни водят до рак на простатата

20:00, 02 дек 19 / Здраве 25 1961 Topnovini
1

Специалисти от Медицинския изследователски център на Университета Макгил са открили пряка връзка между храненето и развитието на рак на простатата, съобщава БГНЕС като цитира сп. „MedicalXpress”.

Учените откриха, че консумацията на наситени мазнини причинява препрограмиране на клетките, допринасяйки за прогресията на рака. В същото време намаляването на техния дял в диетата забавя развитието на рак на простатата, особено в началната му фаза.

Авторите на изследването стигат до заключението, че консумацията на наситени мазнини имитира свръх проявата на MYC онкоген и по този начин ускорява развитието на рака на простатата.

Учените изследвали диетата на 319 пациенти и тяхната MYC генна експресия и установили, че тези, които съобщават за високи нива на прием на наситени мазнини, са четири пъти по-склонни да умрат от рак на простатата, отколкото тези, които предпочитат по-малко мазни храни.

"При пациенти с рак на простатата простатната жлеза съдържа както туморни клетки, така и здрави клетки. Ние доказахме, че консумацията на наситени мазнини влияе върху транскрипционните фактори само на туморната тъкан", обясни д-р Дейвид Лабе, един от авторите на изследването.

Според учените, резултатите от изследването могат да бъдат приложени при разработването на специални диети за онкоболни.

Наситените мазнини се намират в най-големи количества в червените меса, млечните продукти, палмовото и кокосово масла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани