Ново земетресение от 4,3 степен в Албания

11:35, 02 дек 19 / Свят 25 1063 Topnovini
1

Албания беше разтърсена от ново земетресение, този път от 4,3 степен по скалата на Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център.

То е регистрирано в 9:26 часа местно време (10:26 часа българско време). То е на 25 км северозападно от столицата Тирана и на 10 км от град Вора. Огнището е на дълбочина 10 км.

Няма непосредствени съобщения за пострадали или разрушения.

Ново земетресние в Албания

"От сутринта на 26 ноември, когато в Албания беше регистрирано разрушителното земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, до днес са регистрирани 1300 по-малки земетресения в Дуръс и други части на страната", заяви албанският сеизмолог Рапо Ормени. Той добави, че това е нормален процес, необходим за освобождаване на земната енергия след основния трус.

"Хората трябва да свикнат със земетресенията, въпреки че не са преживели толкова силно земетресение като това, което разтърси страната на 26 ноември за последните 40 години", каза Ормани.

Хиляди, останали без дом в Дуръс, имат нужда от храна, одеяла и дрехи

Трябва да се има предвид, че вчерашните три следобедни труса са били с магнитуд от 5 по скалата на Рихтер, като от вторичните трусове 25 са били с мощ от 4 по Рихтер, 130 – от 3 по Рихтер.

„Нормално е енергията да се отделя от сеизмичната зона. Необходимо е освобождаване на енергията. Няма причина хората да изпадат в паника”, каза Ормен.

Последните земетресения не са причинили щети.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани