МВР: Отговорността за реда и сигурността по време на мачовете носи клубът-организатор

10:51, 02 дек 19 25 2439 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Отговорността за реда и сигурността по време на мачовете носи клубът-организатор. Това заявиха директорът на СДВР ст. Комисар Георги Хаджиев и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с побоя след футболния мач между отборите на „Локомотив“ – София и „Хебър“ на стадион „Локомотив“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Директорът на СДВР ст. Комисар Георги Хаджиев обясни, че на територията на София се провеждат много мероприятия, част от които се характеризират с висока степен на обществена опасност и МВР предприема необходимите мерки за опазването на обществения ред.

Продължава работата по изясняване на инцидента на столичен стадион

„С по-голяма част от големите клубове от Първа лига имаме подписани договори, но съгласно действащото законодателство отговорността за реда по време на мача и опазването на обществения ред, носят отговорниците по сигурността и клуба-организатор“, обясни той.

По думите му веднага след подаването на сигнал за побоя, са предприети оперативно-издирвателни мероприятия, при които се установяват 5 лица, съпричастни с инцидента.

Двама от тях са призовани по телефона, другите 3 лица са издирени и отведени във 2-ро РПУ, като материалите са изпратени на прокуратурата. На всички е наложена първоначална мярка за задържане за 24 часа.  По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Повдигнати са обвинения на три от лицата, за които е доказана тяхната съпричастност към побоя. Прокуратурата ще поиска налагането на мярка за неотклонение „Парична гаранция“- 2000 лв. за единия от тях и по 1000 лв. за останалите двама.

Трима мъже са задържани след инцидент във ВИП ложите на столичен стадион

Главният секретар на МВР също посочи, че отговорен за гарантиране на сигурността на едно спортно мероприятие е клубът-организатор.

Той обяви, че е започнала проверка на фирмата-охранител, тъй като в момента, в който е трябвало да предприеме действия, не си е свършила работата.

Той бе категоричен, че държавата и МВР няма да толерират подобни действия и ще се намесят незабавно, даже когато няма договорни отношения за охрана на такова мероприятие.

„Ще вземем необходимите мерки, за да гарантираме реда и сигурността и удоволствието, което трябва да достави едно такова мероприятие, а не да чакаме да видим дали ще се случи нещо и да отиваме на спортно мероприятие като на война“, добави той.

Гл. комисар Иванов отбеляза, че по време на снощната футболна среща между отборите на ЦСКА и „Лудогорец“ са задържани 7 души – двама с наркотици, двама с хладни оръжия, а останалите са били без документи и с маски за прикриване на самоличността им.

Не мисля, че това е начинът и редът за участие в спортно мероприятие. Искам, когато с нашите деца и приятели отидем на футболния стадион и на каквото и да е спортно мероприятие, да се наслаждаваме на постиженията и уменията на спортистите, а не да се чудим как да се предпазим от такива недобросъвестни хора“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама