Руският газопровод „Силата на Сибир“ започна да доставя газ за Китай (Обновена)

12:04, 02 дек 19 / Свят 25 2764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Дзинпин осъществиха тази сутрин телемост, с който дадоха начало на доставката на руски газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир”.

Газопроводът е предназначен за транспортиране на газ от Иркутския и Якутския центрове за добив на газ за руските потребители в Далечния Изток и в Китай (т.нар. източен маршрут).

Днес се състоя стартът на участъка с дължина около 2200 км от газовото находище Чаяндинск в Якутия до Благовещенск (границата с Китай), предаде БГНЕС. При втория етап ще бъде пуснат участъкът с дължина 800 км от находището Ковиктинск до Чаядинск. По този начин общата дължина на „Силата на Сибир” ще достигне 3000 км. Експортният капацитет на газопровода е 38 млрд. куб. м газ на година.

Строителството на газопровода отне почти 5 години.

Москва: Изграждането на "Турски поток" ще приключи в срок

По него от находищата в Якутия и Иркутска област ще се доставят 38 милиарда кубични метра синьо гориво годишно до 2025 година. Китай е задължен да купува най-малко 85% от това количество, според договора с руската страна.

Москва търси да засили връзките с Пекин, след като Западът й наложи санкции заради анексирането на Крим през 2014-а, отбелязва Ройтерс.

През уикенда Русия и Китай завършиха първия мост над река Амур, който представлява директна връзка между двете държави. Очаква се трафикът по него да тръгне в началото на 2020-та година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама