ООН: Планетата отвръща на удара

19:04, 01 дек 19 / Свят 25 1367 Topnovini
1

Унищожителното въздействие на глобалното затопляне, което заплашва човечеството, е ответен удар от природата, която е застрашена. Това обяви преди Международната конференция за климата в Мадрид генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

В продължение на десетилетия човечеството е във война с планетата и сега планетата отвръща на удара”, заяви той, отчитайки "крайно неадекватните" усилия на големите световни икономики за ограничаване на въглеродните емисии. „Трябва да спрем войната срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим", категоричен бе Антонио Гутериш.

След няколко дни ще бъде публикуван доклад, който потвърждава, че последните пет години са най-топлите, откакто се води подобна статистика. 2019 г. вероятно ще бъде втората най-гореща в историята.

Бедствията, свързани с климата, стават все по-чести, по-смъртоносни, по-разрушителни", обърна внимание Гутериш. "Всяка година замърсяването на въздуха, свързано с изменението на климата, убива седем милиона души", отбеляза той.

Коментарите на шефа на ООН бяха ясно насочени към шепата страни, отговорни за повече от половината от глобалните емисии на парникови газове, въпреки че той не ги назова по име.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 157 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.