Реконструкцията на Нотр Дам започва в края на 2020 г.

14:42, 29 ное 19 / Свят 25 1421 Topnovini

Началото на възстановителните работи на катедралата Нотр Дам след априлския пожар се очаква не по-рано от края на 2020 г., съобщи френският министър на културата Франк Риестер в ефира на телевизионния канал Би Еф Ем, пише БГНЕС.

Китайски експерти ще помагат за възстановяването на Нотр Дам

Забавянето е свързано с осигуряването на общата безопасност на зданието за строителите. "В края на 2020 и началото на 2021 г. ще започне реконструкцията. Защо не по-рано? Защото на първо място трябва да осигурим безопасността на Нотр Дам", заяви Риестер.

Министърът уточни, че трябва да бъде раздигнато скелето, изградено около срутилата се стрела на храма, трябва да се разчисти зданието от останалите отломки и да се повиши устойчивостта на конструкцията.

Донорите са събрали над 100 милиона евро за Нотр Дам, обещават още 800 милиона

По оценка на Риестер съответните строителни работи трябва да завършат до пролетта на 2020 година. Паралелно с тях ще се подбират проектите за възстановяването на зданието. Ръководителят на културното ведомство не уточни дали става дума за реконструкция в предишния вид на катедралата или ще бъдат създадени по-съвременни конструкции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 171 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.