Опасно ли е „пристрастяването" към смартфона?

21:00, 29 ное 19 25 2808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти една четвърт от младите хора са толкова зависими от своите смартфони, че това изглежда почти като пристрастяване, заключават изследванията на психиатрите.

Изследване на специалисти от „Кингс Колидж” в Лондон показва, че подобно пристрастяващо поведение означава, че хората могат да изпитат пристъпи на паника или да се чувстват "разстроени", ако им бъде отказан постоянен достъп до мобилния им телефон, предава БГНЕС.

Младежите също не могат да контролират времето, което прекарват с телефона. Проучването предупреждава, че подобни зависимости имат "сериозни последици" за психичното здраве.

Изследването, публикувано в сп. "BMC Psychiatry", анализира 41 изследвания, включващи 42 000 млади хора в разследване на „проблемното използване на смартфони“.

Проучването установява, че 23% са имали поведение, което съответства на всяко пристрастяване - като тревожност за това, че не могат да използват телефона си, не са в състояние да преценят изминалото време или използват мобилни телефони толкова много, че това пречи или вреди на други дейности.

Подобно пристрастяващо поведение може да бъде свързано с други проблеми, гласи проучването, като стрес, потиснато настроение, липса на сън и лоши бележки в училище.

„Смартфоните са тук, за да останат и има нужда да разберем разпространението на проблемното използване на смартфони“, казва един от авторите на доклада Никола Кълк от Института по психиатрия, психология и невронаука от „Кингс Колидж”.

"Не знаем дали самият смартфон може да предизвика пристрастяване или приложенията, които хората използват", допълва д-р Кълк. „Независимо от това, има нужда от обществена осведоменост относно използването на смартфони при малките деца и тийнейджърите, а родителите трябва да са наясно колко време децата им прекарват на своите телефони.“

Съавторът Саманта Сон предупреждава, че зависимостите „могат да имат сериозни последици върху психичното здраве и ежедневното функциониране, така че е необходимо допълнително разследване на проблемното използване на смартфони“.

Но доктор Ейми Орбен, научен сътрудник в отдела изследване на мозъка в Кембриджския университет, предупреждава да не се приема, че има пряка връзка между проблемната употреба на смартфони и негативни последствия като например депресията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама