Половината словенци не четат и една книга годишно

21:40, 29 ное 19 / Свят 25 3145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Половината възрастни в Словения не четат дори една книга годишно, показват данните от изследването „Книга и читатели“, представени на Люблянския панаир на книгата.

Шестото такова годишно проучване, проведено от екип експерти, поръчано от държавна агенция за книги, не дава повод за оптимизъм, тъй като културата на четене намалява година след година, сочат данни за продажбите в книжарници и панаири на книги и публични библиотеки, съобщи люблянският вестник „Дело“, цитиран от БГНЕС.

Словения се превръща в общество, което не чете, намалява и броят на онези, които четат книги на английски, както и на тези, които взимат книги от библиотеките, е един от изводите от проучването.

Броят на хората, които не купуват и една книга годишно, се е увеличил с 4% от 2014 до 2015 г. и сега е 53%, а броят на хората, които купуват книга, се е увеличил със 7%, но те взимат четивото не за себе си, а само като подарък.

Броят на хората, които четат поне една книга годишно, е най-ниският след 1973 г., откакто е започнало да се провежда проучването.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама