Водна операция край Варна: Изтеглят подводницата ''Слава''

10:42, 29 ное 19 25 2844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес започна сложна операция по изтегляне на подводницата "Слава" до Белославското езеро, където ще бъде превърната в музей. Там ще остане в следващите 9 години.

Подводницата "Слава" е построена през 1962 г. в бившия Съветски съюз. През годините е една от гордостите на ВМС на България. На 1 ноември 2011 г. "Слава" е свалена от въоръжение.

Уникална водна операция край Варна: Изтеглят подводница, за да я превърнат в музей

През годините имаше вариант тя да отиде за скрап, но все пак ще се превърне в музей. Днес се извършва операция по нейното изтегляне до Белославското езеро.

Пред БНТ първият командир на "Слава" капитан Дарин Матеев коментира, че флотът е извършил доста сериозна подготовка за тази операция.

„Това е гордост и тази гордост може да бъде съхранена само когато бъде съхранена в паметта на българите”, заяви пред bTV кап. I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС

В сложната маневра участват седем спомагателни съда и над 80 души. За целта е предоставен най-модерният влекач у нас. В операцията участват представители на Българските военноморски сили и водолази.

Подводницата трябва да измине около 30 км преход през канала, който свърза Черно море с Варненското езеро. Корабоплаването в зоната е преустановено, пристанището – затворено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама