БСП настоява съдът да контролира прокуратурата

09:40, 29 ное 19 / Политика 25 1033 Биляна Иванова
1

Внасяме промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Предлагаме да се наложи контрол върху безконтролни досега актове на прокуратурата, обяви в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

„Ще онагледя предложението ни с отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство. Ако някой подаде сигнал и тя откаже да образува досъдебно производство по различни причини- субективни, политически, икономически, лобистки, този процес приключва. Затворен е в рамките на прокуратурата и до главния прокурор“, обясни Нинова и изтъкна, че това създава чувство за несправедливост и предпоставки за произвол.

Настояваме за контрол върху действията на прокуратурата от независимия български съд. Всеки, който е подал сигнал, и не е получил адекватен отговор, може да обжалва действията на прокуратурата пред съда“, обяви лидерът на левицата и допълни, че съдът може да потвърди решението, да го отмени или да го върне обратно с препоръки. 

Нинова каза още, че предложението на БСП е и способ да бъде разследван главният прокурор. „Може би, не в пълнота, но е стъпка в тази посока“, коментира тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани