Ще издигнат нов цех за пелети в Елена

16:27, 28 ное 19 / Общество 25 1900 Шрифт:
Topnovini

Нов дървопреработващ цех ще се издигне на мястото на бившия Винпром в Елена. Собственик на терена от 23 дка вече е еленската фирма „Елена бор“, която ще инвестира близо три милиона лева в строителство и модерно оборудване.

Управителят на фирмата Николай Димитров и председателят на Общинския съвет Стоян Златев направиха символична първа копка. Отец Милен отслужи молитва за начало на строителната дейност и освети обекта.

В новия цех ще се правят заготовки за европалети и ще се произвеждат пелети за нашия и външния пазар. Европалетите се правят от висококачествена дървесина. Дъските за тях трябва да отговарят на определените стандарти за вида й, дебелина, степен на влажност. Наименованието европалети идва от въведената стандартизация на палетите, използвани в Европейския съюз. Идеята е да са с един и същи дизайн, да се произвеждат по едни и същи стандарти, така че да могат да се използват навсякъде по света.

На първо време фирмата ще пусне линията за заготовка на дъските, чийто капацитет ще е 20 кубика на ден. Остатъчната суровина ще се преработва в базата на „Елена бор“ в с. Буйновци, където вече трета година се правят висококачествени пелети. Производството им ще се увеличи с направата на модерна линия в новия цех, но на по-късен етап. Така заедно с дърводобива ще се разкрият 20 нови работни места.

Старозагорското дружество „ЕЛТЕ инженеринг“ е избрано за строителството на обекта, като ще се наемат и местни работници. Намеренията на фирмата са новият цех да заработи след 7-8 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама