Вучич: На мушката на снайпера съм, защото не плащам рекет на мафиотите

15:37, 28 ное 19 / Свят 25 1885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Чувствам се много добре" - така президентът на Сърбия Александър Вучич коментира първата страница на политическото списание НИН, променена от издателя, на която е сниман президентът по време на посещение в оръжеен завод и срещу него е насочен снайпер, предаде Танюг.

Снимка: НИН

 

По думите му той е на мушката на снайпера, защото не иска да плаща рекет на мафиотите.

"Нямам проблем с това. Аз пък ще насоча върха на писалката си в някоя част на Сърбия, където да строим някоя нова фабрика и пътища", каза Вучич, цитиран от БТА.

По-рано списание НИН излезе без фотография на първата си страница, а на фотографията, която вече излезе в социалните мрежи, е сниман президентът Вучич по време на посещение в завод и срещу него е насочена пушка.

Според издателската къща Рингиер Аксел Спрингер, която спря броя с фотографията, снимката е неподходяща, особено в страна, чийто премиер /Зоран Джинджич/ бе убит.

Макар първата страница да е променена, съдържанието на статията "Аферата с оръжието: Кой руши Крушик" остава непроменено.

Главният и отговорен редактор на седмичника Милан Чулибрък заяви, че НИН ще се появи по-късно днес с променена първа страница по будките в Белград, а утре и в други градове на Сърбия.

Ирена Вуйович, член на управляващата Сръбска прогресивна партия, окачестви случая като "връх на безскрупулната кампания против легитимно избрания президент на Сърбия" и призова компетентните държавни органи и журналистически сдружения да реагират на този "чудовищен акт".

Изписаха от болница сръбския президент Вучич

Премиерът Ана Бърнабич на свой ред направи оценката, че първата страница на НИН не е само фотография, а и послание към президента Вучич и сръбското правителство. Тя заяви, че завинаги ще запази този брой на НИН с насочената към президента пушка и ще го показва на евродепутатите, на представителите на Европейската комисия и на всички останали, които говорят за това колко е застрашена свободата на медиите и на журналистите в Сърбия.

За обяснението на Милан Чулибрък, че това не е фотография на НИН, а на информационната агенция Танюг, Бърнабич каза, че това предизвиква още по-големи съмнения.

"Ако това не е тяхна фотография, а променена фотография на Танюг, това означава, че някой в НИН е гледал стотина фотографии, които Танюг е правила на събитието и е избрал една от тях. После са я променили така, че снайперът да бъде насочен директно срещу президента. Това е сериозно намерение. Избрали са една сред стотина снимки", каза премиерът и подчерта, че оригиналната фотография на Танюг е различна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама