Сакскобургготски: Обединена Европа е единственият начин България да си защити интересите

14:05, 28 ное 19 / Политика 25 1860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България може да защити своите интереси само в рамките на обединена Европа. Това заяви  бившият български министър-председател /2001-2005 г./ и цар /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски пред БГНЕС.

Той коментира неотдавнашното френско вето за разширяването на Европейския съюз с Македония и Албания и какъв трябва да бъде българският и общоевропейски отговор на тази позиция на президента Еманюел Макрон.

„Целта на Европейския съюз е да се разшири поне в границите на Европа. С това страни като Македония, Албания и дори Босна и Херцеговина, естествено, че принадлежат към тази общност“, категоричен е Симеон Сакскобургготски.

Според него не трябва да бъдат променяни в движение правилата за присъединяване на желаещите страни към Европейския съюз, какъвто е случаят със Скопие и Тирана. „Ако сменим правилата в ход, това може да се изтълкува по един негативен начин“, подчерта Симеон Сакскобургготски.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чиято комисия беше гласувана в Европейския парламент, се обяви вчера срещу промяната на правилата за присъединяване на двете балкански страни и поиска бързо започване на преговори за тяхната интеграция.

Бившият български премиер отбеляза значението на историята за съвременната дипломация, включително и тук на Балканите.

Според него историята, която се повтаря или грешките, са в резултат от липсата на просвета или на необходимата информация.

Обединена Европа е единственият начин, чрез който България може да си защити интересите“, категоричен е Симеон Сакскобургготски.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама