Предадоха на съд групата "ало" измамници от Горна Оряховица

13:08, 28 ное 19 25 2709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу девет лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Горна Оряховица, нанесла за две години вреди на стойност над един милион лева, предимно на възрастни хора в страната, съобщиха от прокуратурата.

Участниците в групата бяха задържани на 18 април в Горна Оряховица, София и Букурещ по време на координирани действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДНП, ОДМВР-Велико Търново и румънските полицейски и съдебни органи.

Задържаха тарторите на ''ало'' мафията от Горна Оряховица, акцията се проведе и в Румъния

Събраните доказателства показаха, че групата е започнала престъпната си дейност в началото на 2017 г. при висока конспиративност и строго разпределение на функциите на всеки от участниците. Т.нар. „въртачи“ набирали потенциални жертви на измамите, търсейки ги основно на стационарните им телефони. Те симулирали опит за телефонна измама, в повечето случаи с искане на пари за лечение на пострадал близък. Следвала намесата на друг човек от групата – на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски служител.

Жертвите били въвеждани в заблуждение, че полицията разследва опита за измама, а за да бъдат разобличени престъпниците, трябвало да им се дадат исканите пари или златни накити, които след залавянето им ще се върнат на собствениците.

Петима "ало" измамници, задържани в Горна Оряховица и София, остават в ареста

„Мулета“ взимали подхвърлените им пари и ценности и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо ниво в групата ги прибирали и предавали на ръководителите. След разрастване на дейността на групата, и от съображения за сигурност, ръководителите и „въртачите“ изнесли дейността си в Румъния, където била изпращана и печалбата от престъпната дейност.

Двама от предадените на съд са осъждани за измами. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама