Европейците искат от ЕС повече мерки за чист въздух, сочи проучване

15:30, 27 ное 19 / Свят 25 1277 Шрифт:
Topnovini

Мнозинството от гражданите на ЕС очакват допълнителни мерки за чист въздух, това показват данните от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Над половината от участвалите в допитването са на мнение, че домакинствата, производителите на автомобили и на енергия, земеделските стопани и обществените служби не правят достатъчно за подобряването на качеството на въздуха.

Повечето граждани не се чувстват добре осведомени за качеството на въздуха в своята държава. Хората са на мнение, че в последните 10 години качеството на въздуха се е влошило, макар според данните да се отчита съществено подобрение, предаде БТА.

Заради мръсния въздух: Русенци си търсят правата с писмо до българските депутати в ЕП

Според повечето участници проблемите с качеството на въздуха трябва да се решат първо на международно равнище. Половината от участниците очакват решение да се търси на европейско равнище. Най-много са отговорилите (44 на сто), според които най-добре би било да се приложи по-строг надзор на замърсяването от промишлената дейност и производството на енергия.

От отговорилите 70 на сто твърдят, че са предприели поне едно действие за намаляване на замърсяването на въздуха и най-често това е купуването на енергоспестяващи електроуреди. Над половината твърдят, че заболяванията на дихателните пътища и сърцето, както и алергиите, са много сериозен проблем в техните държави.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.