НКИЗ с международно признание за насърчаване на предприемачеството 2019 г.

11:15, 27 ное 19 / Икономика 25 1200 Topnovini
1
2

Инициативата „Fast Tracking Success“ на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД се класира в челната тройка в международния конкурс Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г., организиран от Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на НКИЗ. Това стана на официална церемония в Хелзинки, Финландия, по време на ежегодната Асамблея на малки и средни предприятия. В нея взеха участие изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и Георги Христов, началник отдел „Правно обслужване и управление на собствеността“.


Проектът „Fast Tracking Success“ на НКИЗ беше класиран в категорията „Подобряване на бизнес средата“. Г-жа Барес получи сертификат като отличие. Първо място взе Испания с нейна разработка.

Програмата „Fast Tracking Success“ на НКИЗ е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри от университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Инициативата стартира през 2017 г. по идея на изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. Целта на проекта е да преодолее проблема с младежката безработица и да създаде благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони. Инициативата предлага решение за едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти, а именно недостига на специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади професионалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните на компанията в Русе, Бургас и Божурище.
„Fast Tracking Success“ работи за поддържането на устойчива връзка между академичните среди, бизнеса и публичните органи, като чрез новаторски подход преодолява проблема с търсенето и предлагането на пазара на труда. По този начин младите хора, които завършват висше или професионално средно образование, могат да стартират своята кариера в условията на високи стандарти, каквито поддържат българските и чуждестранни инвеститори в индустриалните зони на НКИЗ.

В рамките на „Fast Tracking Success“ през февруари тази година изпълнителният директор на компанията Антоанета Барес организира кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“ в София. В дискусиите взеха участие 10 университета и професионални гимназии, с които НКИЗ има подписани Меморандуми за сътрудничество.
В тазгодишното издание на конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 участваха 29 страни от цяла Европа. Сред финалистите в различни категории бяха Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Чехия, Швеция. Конкурсът Европейски награди за насърчаване на предприемачеството е насочен към всички национални, регионални и местни публични институции, обществени и бизнес организации. Целта на инициативата е да се открият и отличат най-ефективните и оригинални проекти, насърчаващи предприемачеството, предприемаческите умения и подобряването на бизнес средата в Европа и в частност в България. По този начин се фокусира общественото внимание върху най-успешните политики и практики в областта и се насърчават и вдъхновяват бъдещите предприемачи.

Преди да получи международното признание, инициативата „Fast Tracking Success“  получи и национално отличие в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г. Церемонията се състоя в Министерството на икономиката, като призът беше връчен на НКИЗ от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

 

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани