Битката за КПКОНПИ: Какво предлагат Цацаров и Найденов?

17:36, 26 ное 19 / Политика 25 4260 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

И двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) - Сотир Цацаров и Симеон Найденов, са внесли в Народното събрание своите концепции за управление на антикорупционната комисия, показва справка на сайта на парламента.

Сотир Цацаров

Настоящият обвинител №1, който бе издигнат от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, представя визията си за управление в 25 страници. В нея той предлага нов структурен модел и правилник на работа на КПКОНПИ.

Цацаров отбелязва, че към момента успешно е завършен изключително тежкият начален процес по формиране на единна структура на Комисията. Той посочва, че гледа на вече постигнатото от КПКОНПИ като една добра основа за бъдещи действия и реални резултати в съответствие с обществените очаквания за противодействие на корупцията.

Според него към двете съществуващи дирекции в общата администрация  – „Административно-правно информационно обслужване“ и „финансово-стопански дейности и управление на собствеността“, трябва да се добави още една – „Информационно обслужване и технологии“.

Цацаров посочва, че е необходимо да се промени правилникът за работа на комисията, тъй като сегашният не позволява създаването, преобразуването и закриването на дирекции и други звена в администрацията.

Той иска и да бъде премахнато и фиксирането на конкретен брой членове на КПКОНПИ, тъй като това блокира всякакви опити за преструктуриране на антикорупционния орган. Според него трябва да се изготви и нова процедура за проверка на интегритета и отделна такава за проверка на почтеността на членовете на КПКОНПИ, което да се извършва от Инспектората на комисията.

Цацаров предлага и създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ при изготвянето на становища по законопроекти. В концепцията му е заложено и разработването на образци за етични стандарти на поведение и система за проверка на почтеността, които да се предлагат за внедряване в държавните органи.

Според него е необходим и постоянен медиен мониторинг на публикации, съдържащи данни за корупция

Той предлага и изготвянето на ясни указания за попълването на декларациите за имущество, което според него ще допринесе за изчистване на несъответствията и грешките в тях. Сред предложенията му е и промяна на електронния образец на декларациите. Цацаров предвижда и създаването на електронен регистър на задължените лица, които трябва да подават декларация по ЗПКОНПИ.

Според Цацаров поради големия обем от работа трябва значително да се увеличи броят на служителите в дирекция „Превенция на корупцията“ и да се създадат териториални звена.

Той предвижда още разработването на правила за регистриране и проверка на сигнали, включващи мерки за защита на подателите, както и уведомяването им за предприетите действия по тях.

Цацаров ще иска и „начален преглед” на всички започнати проверки за корупция по високите нива на властта и след това ежеседмичен отчет на свършеното по тях.

Той е на мнение, че Комисията се нуждае от по-активна медийна политика.

Цацаров смята, че е необходимо КПКОНПИ да се осигури една обща сграда, в която да се помещава цялата администрация на комисията.

Симеон Найденов

Издигнатият от „Воля“ кандидат за шеф на антикорупционния орган е представил доста по-сбита концепция, която се простира на общо 5 страници. В нея той залага на по-голямата отчетност на комисията и въвеждането на антикорупционно образование.

Като свои приоритети начело на КПКОНПИ Найденов е посочил осигуряването на по-голяма отчетност на Комисията пред обществото и доброто взаимодействие на антикорупционния орган с държавни и международни институции, органи на местната власт и неправителствения сектор.

Найденов предлага и въвеждането на антикорупционно образование на всички нива и степени на обучение.

Припомняме, че мястото за шеф на КПКОНПИ се оваканти предсрочно, след като Пламен Георгиев подаде оставка заради „Апартаментгейт“ и бе назначен за консул във Валенсия. По закон начело на борбата с корупцията по високите етажи на властта трябва да застане човек с високи нравствени и професионални качества, с висше юридическо образование и най-малко 10 години стаж. Преди окончателния избор кандидатите трябва да бъдат проверени за съпричастност към службите. Ще трябва да подадат и имуществени декларации. Номинираните ще бъдат препитани и от парламентарната комисия за борба с корупцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама