Сеизмолог пред ТОПНОВИНИ: Не очакваме по-силен трус в Албания

11:25, 26 ное 19 / Коментари 25 1431 Даяна Дюлгерова
1

Трус с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер и мощни вторични трусове разтърсиха Албания тази нощ. Според последната потвърдена информация от Министерството на отбраната в Тирана загиналите са шестима – трима в Дуръс, двама в Туман и един в Курбин. Според албанския сеизмологичен институт са регистрирани повече от 110 тремора за четиричасов период. Трусът е бил усетен у нас, както и в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Италия.

Каква е причината за земетресението и очакват ли се още силни трусове, питаме проф. Емил Ботев, директор на сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН.

Сеизмологът поясни, че причината за земетресението са придвижванията на отделните блокове и натрупването на напрежение на континенталните плочи.

Еди Рама: Ситуацията след земетресението е драматична, цялата страна е на крака

Проф. Емил Ботев припомни за силното земетресение през 1980 г. отново в акваторията на Адриатическо море. Трусът тогава бе с магнитуд 6,8- десет пъти по-мощен по енергия в сравнение с днешния.  

По думите му след земетресението от тази сутрин не би трябвало да има по-силен трус. „У нас би следвало да са го усетили само будните и то в по-високи сгради, които изпадат в резонанс“, уточни той. Експертът прогнозира последващи земетресения, които ще бъдат с около една единица по-слаби. Според него те също оказват особено негативна роля, защото напуканите и слаби сгради от първия трус, ще бъдат разрушени при следващите.

Ефекти за нашата страна не може да има. Ботев заяви, че не се наблюдава по-притеснителна сеизмична активност в Балканския регион. Ако това земетресение беше станало през деня, вероятно нямаше да има толкова жертви, защото можеше да се вземат мерки“ коментира той.

Проф. Ботев добави, че сеизмолозите от БАН не са оставили всичко на природата. Те предизвестяват появата на земетресенията, което спомага на хората да се подготвят. Според него обаче трябва да се вземат превантивни мерки и новите сеизмични районирания да се спазват. Той даде пример Япония, където земетресения до с 6-7 магнитуд не представляват заплаха за хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани