Мощно земетресение разтърси Албания (ОБНОВЕНА)

07:50, 26 ное 19 / Свят 25 2103 Topnovini
1

Трус с магнитуд 6,4 и мощни вторични трусове разтърсиха Албания тази нощ. Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. Трусът се е усетил силно и в Италия. 

Четирима са загинали, а поне 150 са пострадали, няколко къщи пък са разрушени, съобщава БГНЕС. Жител на окръг Курбин е изпаднал в паника и е скочил през прозореца.

Местните медии съобщават, че силните подземни вибрации са се усещали директно в столицата, както и в град Дуръс, който се намира най-близо до епицентъра. На 30 километра от Тирана са се срутили две жилищни сгради, още две сгради се срутиха в град Кавая, близо до Дуръс. Вероятно има хора под отломките, затова спасители работят на място.

Стотици хора са настанени в болници, но точният им брой все още не е известен.

Земетресението е ударило малко преди 4 часа сутринта местно време и хиляди паникьосани хора изтичаха по улиците от клатещите се сгради. В Скопие, Прищина и Подгорица също има сигнали, че са усетили земетресението, макар и по-слабо.

Най-силният вторичен трус е бил с магнитуд 5,3 и беше регистриран около 6 минути след първия. Това е второто силно земетресение в Албания в последните два месеца. Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г. Поне 14 души са пострадали в Тирана. Те са се обадили за линейка по телефона за спешна помощ и такава им е оказана. Нито един от тях не е в тежко състояние.

Служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания след силното земетресение, което разтърси страната тази сутрин. Засега няма данни за пострадали български граждани, в мисията ни не са постъпвали сигнали за бедстващи наши сънародници.

Няма пострадали и сред служителите на посолството ни и техните семейства. Сградата на мисията ни е напукана вследствие на труса.

По линия на координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма данни за пострадали граждани на ЕС при земетресението. Учебните занятия в Албания са отменени със заповед на образователния министър.

В Дуръс и околностите, където са най-големи пораженията, няма ток и телефонна връзка.  В Тирана електричеството е възстановено. Към момента няма достоверни данни за жертви и пострадали сред местното население.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.