Лекари обясниха защо преяждането с мандарини е вредно

07:45, 26 ное 19 25 3665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Руски диетолози твърдят, че преяждането с мандарини по Коледа е вредно за здравето, въпреки че са полезни за човека. Плодът е много популярен през есента и зимата, особено около коледните празници.

„Средна дневна доза от 4 мандарини може да се поема непрекъснато”, казва Тамара Прунцева, диетолг от московския държавен институт „Здраве и спортно хранене”, цитирана от БГНЕС. 

Мандарините заздравяват имунитета, извеждат токсини от организма и дори съдържат вещество, което подобрява настроението. Към цитрусовия плод няма непоносимост. Мандарините не са висококалорични, богати са на витамини, включително витамин C.

Единственото противопоказание е прекаляването с тях. Плодовете са влакнести и могат да предизвикат алергична реакция при консумация в голямо количество. Хората, страдащи от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт са особено изложени на подобен риск, защото влакната раздразняват органите.

Диетолозите съветват - измивайте мандарините, защото отвън може да са обработвани с препарати. Не яжте мандарини на гладно, за да не предизвикате раздразнение. Консумирайте ги сутрин, по обед и до 5 часа вечерта.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама