Европол нанесе тежък онлайн удар на Ислямска държава

21:20, 25 ное 19 / Свят 25 1753 Topnovini
1

Европол е нанесла "тежък удар" върху уеб пропагандата на ИДИЛ, спирайки разпространението на хиляди съобщения, прославящи тероризма, съобщава БГНЕС.

Полицейската агенция на Европейския съюз Европол заяви, че е преустановила действието на 26 000 свързани с ИДИЛ видеоклипове и акаунти в социалните медии по време на операцията на 21-24 ноември.

„Ислямска държава“ обяви новия си лидер

Европол координира операцията, стартирана от белгийско полицейско разследване на пропагандната агенция на ИДИЛ Amaq.

Джихадистката група, която някога контролираше огромни територии в Сирия и Ирак, загуби по-голямата част от земите под нейно командване в началото на 2019 г., но продължи да върти пропаганда онлайн.

Задържани са над десет роднини на Ал Багдади

Операцията изискваше "огромни усилия", за да свали "всичко", свързано с пропагандата на ИДИЛ, включително Amaq, каза на пресконференция в Хага Ерик ван дер Сипт от белгийската прокуратура.

Освен че сваля съдържание, полицията арестува мъж в Испания, заподозрян, че е един от "основните разпространители" на онлайн пропагандата на ИДИЛ.

Ван Дер Сипт заяви, че ИДИЛ не е очаквала атаката и ще изисква "значителни усилия" за възстановяване на операциите си след такъв "силен удар".

Белгийските агенти също участваха в съгласувани усилия за справяне с Amaq миналата година, но Ван Дер Сипт призна, че са били изненадани от това колко бързо джихадистите възстановили дейността си онлайн.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани