Европол нанесе тежък онлайн удар на Ислямска държава

21:20, 25 ное 19 / Свят 25 2752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европол е нанесла "тежък удар" върху уеб пропагандата на ИДИЛ, спирайки разпространението на хиляди съобщения, прославящи тероризма, съобщава БГНЕС.

Полицейската агенция на Европейския съюз Европол заяви, че е преустановила действието на 26 000 свързани с ИДИЛ видеоклипове и акаунти в социалните медии по време на операцията на 21-24 ноември.

„Ислямска държава“ обяви новия си лидер

Европол координира операцията, стартирана от белгийско полицейско разследване на пропагандната агенция на ИДИЛ Amaq.

Джихадистката група, която някога контролираше огромни територии в Сирия и Ирак, загуби по-голямата част от земите под нейно командване в началото на 2019 г., но продължи да върти пропаганда онлайн.

Задържани са над десет роднини на Ал Багдади

Операцията изискваше "огромни усилия", за да свали "всичко", свързано с пропагандата на ИДИЛ, включително Amaq, каза на пресконференция в Хага Ерик ван дер Сипт от белгийската прокуратура.

Освен че сваля съдържание, полицията арестува мъж в Испания, заподозрян, че е един от "основните разпространители" на онлайн пропагандата на ИДИЛ.

Ван Дер Сипт заяви, че ИДИЛ не е очаквала атаката и ще изисква "значителни усилия" за възстановяване на операциите си след такъв "силен удар".

Белгийските агенти също участваха в съгласувани усилия за справяне с Amaq миналата година, но Ван Дер Сипт призна, че са били изненадани от това колко бързо джихадистите възстановили дейността си онлайн.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама